Is mijn bedrijfsdak geschikt?

Het proces tot zonnestroom op uw bedrijfsdak begint met het beoordelen of uw dak geschikt is voor een installatie. 

Constructie van het dak

Veel ondernemers vragen zich sterk af of hun bedrijfsdak wel geschikt is voor zware zonnepanelen. Gelukkig heeft u een zeer grote kans dat uw bedrijfsdak gewoon geschikt is voor zonnepanelen. Zelfs oudere gebouwen zoals boerderijen en fabriekshallen kunnen nog gewoon voorzien worden de panelen.

Het enige wat er wellicht moet gebeuren is dat de belasting van het dak onder een bepaald niveau blijft, ook in wisselende omstandigheden. Bijvoorbeeld bij sneeuwval, waarbij de sneeuw op het dak blijft liggen. In zulke gevallen wordt er bijvoorbeeld gezorgd voor extra waterafvoer, of wordt de constructie van het gebouw op enkele plekken iets verstevigd.

Ieder daktype is geschikt

Ieder dak is in principe geschikt (te maken) voor het plaatsen van zonnepanelen. Of het nu gaat om een platdak, lessenaardak of schuin (zadel)dak en welke ligging het ten opzichte van de zon of andere omgevingsfactoren het dak dan ook heeft.

Wanneer u samen met een specialist kijkt naar de huidige situatie, is het heel eenvoudig om te bepalen welke factoren de productiviteit van de zonnepanelen beïnvloeden en welke maatregelen nodig zijn om de effectiviteit te optimaliseren.

Een grondige voorbereiding, waarbij een gespecialiseerde partner advies geeft, is hierbij een belangrijke eerste stap. Hierbij kunnen ook meteen de eerste rekensommen worden gemaakt, hoeveel een zonnestroom installatie kan opleveren!

Nog niet geschikt, wat nu?

In enkele gevallen kan het voorkomen dat uw bedrijfsdak in de huidige staat niet geschikt is. Dan heeft u alsnog de mogelijkheid om de zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen door een volledige reconstructie van het dak te laten doen. Er kan bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de spreiding van de zonnepanelen, maar ook naar eventuele aanpassingen in de constructie door bijvoorbeeld een extra laag aan te brengen over de dakbedekking of met dakplaten te werken. Als uw dak aan renovatie toe is en u kiest voor dakhuur, kunnen de kosten voor deze aanpassingen zelfs worden meegenomen in de financiering, waardoor u geen (of een lagere) investering heeft. Een bijkomend voordeel is dat uw dak er de komende tientallen jaren weer tegenaan kan en dat het bedrijfspand direct in waarde stijgt.

  Omgevingsfactoren

  Direct zonlicht

  Zonnepanelen functioneren het best wanneer ze direct zonlicht opvangen. Dat betekent dat een positionering op het zuiden het meeste stroom opwekt. De vorm van uw dak kan bepalen hoeveel stroom uw dak maximaal kan opleveren.

  Wanneer we uitgaan van de perfecte positionering, wekt u 100% van de beschikbare stroom op. Die perfecte positionering is op het Zuiden, onder een hoek van 30-40 graden. Hieronder ziet u enkele andere positioneringen, met daarbij vermeld hoeveel stroom deze posities minder opleveren op uw dak.

  Posities

  • Zuidwest: -10%
  • Zuidoost: -10%
  • West -20%:
  • Oost: -20%
  • Hoek van 20 graden: -10%
  • Hoek van 50 graden: -10%

  Verder is ook de omgeving van uw bedrijfsdak een belangrijke factor die bepaald of de zonnepanelen genoeg opbrengst opleveren. Staan er veel hoge gebouwen of hoge bomen die schaduw werpen op de panelen? In dat geval zal de opbrengst van die zonnepanelen ook lager zijn dan de zonnepanelen die volledig in de zon gepositioneerd zijn.

   

  Twijfelt u nog?

  Of uw bedrijfsdak geschikt is, hangt dus af van diverse factoren. De constructie moet geschikt zijn, maar ook de omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol. De rol van de constructie is alleen minder belangrijk dan veel ondernemers denken. Veel daken zijn namelijk al geschikt of zijn met (zeer) kleine aanpassingen geschikt te maken. Twijfelt u toch? Vraag dan een specialist om advies over uw bedrijfsdak.